/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Jul 29th 2012

Tankkilaukussa Motoristin tietokartasto 2012

16:24

Hankin navigointitarpeisiini hiljattain Motoristin tiekartaston vuoden 2012 painoksen. Ostin kartaston Bookyn verkkokaupasta, koska se oli siellä viidenneksen halvempi kuin Karttakeskuksen verkkokaupassa.

Kartan valitsin, koska mielestäni reitin silmäily ja suunnittelu on sillä nopeampaa ja helpompaa kuin navigaattorilla. Vaikkakin pääasiassa suunnittelen kun suunnittelen reittini etukäteen tietokoneella, etenkin lennossa reititys on kartan avulla huomattavasti digitaalisia apuvälineitä kätevämpää. Tärkeä piirre on myös tiepäällysteiden näkyminen kartassa, ainakin minulle joka en suosi hiekkateitä. Eikä kartasta lopu kriittisellä hetkellä akku.

Ensivaikutelma kartastosta oli kuitenkin pettymys. Vain yksi, kaksi ja kolminumeroisten teiden numerot löytyvät kartoista. Seututiet, joita matkanteossani suosin, ovat kartassa anonyymejä. Käytännössä tämä osoittautui kuitenkin melko vähäiseksi haitaksi, koska suuri osa näistä teistä vie kylältä toiselle ja tienviitat ovat helpommin havaittavissa kuin tienumerot.

Toinen häiritsevä tekijä on aukeamien taitto, jossa ei ole sivulta toiselle toistuvaa kaistaletta, toisin kuin aukeamien välillä. Kun karttaa on tarkoitus käyttää vain yksi sivu näkyvissä, on vaikea ymmärtää miten tällaiseen taittoon on päädytty. Alla olevassa kuvassa näkyvä Hikiän ja Oitin välinen osuus on valitettava esimerkki tällaisen sivujaon haitoista.

Taajamakarttoihin ei ole merkitty kuin merkittävimmät sisään- tai läpiajoväylät, mikä on kai tavallista, mutta harmillista kuitenkin. Mielestäni hieman suuremman mittakaavan vaatimat muutamat lisäsivut eivät olisi haitaksi. Ainakin minun tankkilaukkuni karttalokeroon mahtuisi huomattavastikin paksumpi nide.

Myöskään huolto- ja tankkausasemia ei ole merkitty kuin taajamakarttoihin ja pääkaupunkiseudun kattavalle aukeamalle. Mielelläni olisin nähnyt ne maantiekartoissakin.

Loppujen lopuksi, hinta ei kuitenkaan päätä huimannut ja kartasto on käytössä osoittautunut toimivaksi, joten olen hankintaani tyytyväinen.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments