/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Jan 2nd 2009

MOPV#10: Omat suosikit und mehr

19:10

Blogilista on uudistumisensa jälkeen elänyt varsin hiljaista elämää. Kehitysblogiin on tullut muutama kirjoitus ongelmista tai pienistä uudistuksista tai huoltotöistä. Sama kohtalo Jaiku-kanavalla. Mitään ei juuri tunnu tapahtuvan. Tätäkö tarkoitti julistus joulukuussa 2007:

Blogilistalle uusi koti merkitsee ennen kaikkea loistavia uutisia palvelun kehityksen kannalta. Pääsemme nyt kehittämään palvelua innokkaan ja kunnianhimoisen tiimin kanssa enemmän blogien lukijoiden ja bloggaajien tarpeita vastaavaksi.

Kasvua on kuitenkin tapahtunut, nimittäin suosikkisivun koko on sentään paisunut suorastaan megalomaaniseksi. Sivu, jolla on sisältönä linkkilista ja muutama mainos, on kokoa peräti 2 Mt.

Minulle joka tykkään lukea blogeja raitiovaunussa – tai muuten sopivasti joutavana – mobiilisti se on aivan liikaa. Myönnettäköön että on myös käyttämästäni selaimesta kiinni (Nokia Web browser) ettei sivua optimoida vaan renderöidään kuten oikeassa selaimessa, mutta enivei.

Kevyt ja pinnallinen analyysi Firebugia käyttämällä kertoo seuraavaa:

  • HTML, 90 Kt
  • CSS, 14 Kt
  • Javascript-lähdetiedostoja 9 kpl, 249 Kt
  • kuvia 20 kpl, 901 Kt

Javascript-lähdetiedostoja ei ole millään tavalla optimoitu ja niitä on liikaa (5 blogilistalta, 4 mainostajilta/statistiikalle). Jäävät tosin selaimen välimuistiin mutta (ainakin Nokian) mobiiliselaimen välimuistitus on surkuhupaisaa.

Kuvien kohdalla pahin ylilyönti on vasemmalla navigaation alapuolella olevan boksin piilossa olevalla välilehdellä (heh, heh) olevat kolme kuvaa. Kuvat ovat sivulla 60 pikseliä leveät, mutta itse kuvatiedostot ovat kuitenkin paljon suuremmat. (Nyt näkyvät syövät peräti 871 Kt.) Kaistaa kuluu siinä missä mobiilisurffaajan hermotkin. Lisäksi vielä se, ettei kuvia tarvitsisi ladata ennen kuin välilehti jolla ne ovat avataan(WikiPedia: Lazy Loading). Puhumattakaan siitä että mobiilisti surffatessani annan mainoksille vielä vähemmän huomiota kuin muuten.

Saattaa toki olla niinkin että olen Blogilistan viimeisiä käyttäjiä RSS-feedien keväisen räjähdysmäisen suosion kasvun myötä ja nillitän turhasta, mutta nillitän nyt kuitenkin.

Koska voin.


Muut MOPV-sarjan kirjoitukset

10 Responses to “MOPV#10: Omat suosikit und mehr”

Itse palasin syksyllä listalle ja ajattelin, että jos sitä sitten käyttäisikin. Noh, ei se enää ärsytä, mutta ei ole silti tullut käytettyä. Readerit nyt vain ovat jotenkin toimivampia. Google-reader jopa taipuu tukemaan kännykällä lukua.

Toki, Google Reader toimii hyvin mobiilisti, mutta mulla on siellä sen verran paljon valokuvablogeja (joita en viitsi katsella kännykän näytöltä) että sen käyttäminen mobiilisti ei oikein toimi.

Sen sijaan Blogilistalla olevat blogit soveltuvat mainiosti työmatkalukemistoksi, mutta suosikkisivun raskaus pilaa sen.

Juu mullakin on niitä kuvablogeja toki, mutta jätän ne toki toiseen kertaan kun olen kännykällä liikkeellä. Sarjisblogit toimii hyvin iPhonen näytöllä kuitenkin.

Blogilistan kirjanmerkeissä mulla taitaa tällä hetkellä olla vain puuro ja hiutale. :-)

Minäkin roikun blogilistalla kännyllä metromatkoilla, ja manailen hidasta latautumista ja myös sitä että joka sivulla pitää scrollata alas niiden sivupalkkilinkkien ohi…

Google Reader ei ole makuuni koska olisi hauskempi strukturoida enemmän, mutta goojet ja widsets eivät pelitä koska java bugii todella pahasti ja windows mobile kaatuu auttamattomasti.

Olisiko 2009 mobiilisurffauksen luvattu vuosi ??! =)

Tervehdys!

Blogilista kaipaa ehdottomasti kevyttä mobiiliversiota palvelusta. Mitkä olisivat oleellisimmat toiminnot Blogilistan mobiiliversioon? Riittäisikö alkuun kevyt näkymä omista suosikeista vai tulisiko myös hakemisto & hakutoiminnot pitää mobiilissa mukana?

Olemme uudistamassa Blogilistaa hieman lähiaikoina, ja myös jonkinlainen mobiiliversio palvelusta varmasti aikanaan saadaan kehitykseen. Aikataulusta en vielä uskalla luvata tarkemmin. Otamme mielellämme vastaan toiveita mobiiliversion suhteen.

Henkilökohtaisesti tyytyisen suosikkisivuun, mutta voisin kyllä kuvitella että muitakin toimintoja, kuten etusivun listaus, voisi joku kaivata.

Satunnainen blogi voisi ainakin olla ihan kätsy niille hetkille kun suosikkilista on tyhjä :-)

Ollaan tekemässä nyt alkuun kevyttä mobiiliversiota omista suosikeista, valmista melko pian!

Kuulostaa lupaavalta. Odotan kiinnostuneena.

Nyt voi suunnata puhelimen selaimen osoitteeseen:

http://beta.blogilista.fi/mobiili

Ensimmäinen versio pystyssä, tuunattavaa varmasti vielä löytyy. Domain tulee myös lyhentymään lähiaikoina.

Palautetta mobiiliversiosta voi laittaa jaikussa tai blogilistan kehitysblogin kautta.

[…] Nelisen viikkoa sitten nurisin Blogilistan pysähtyneestä kehityksestä ja erityisesti suosikkisivun huonosta mobiilikäyttöön soveltumisesta. Kolme viikkoa siitä, kehitystiimi julkisti uuden beta-version julkiseen testaukseen. Muutama päivä sen jälkeen, Tuomas kävi kommentoimassa uudesta mobiiliversiosta. […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments