/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Nov 23rd 2007

Tästä blogattua

09:42

Moni on jo ehtinyt kirjoittaa Helsingin Sanomien blogeille antamastaan huomiosta(HS.fi yhdistää uutiset suomalaisiin blogeihin). Tai siis, että artikkelien lopussa voi oikean “välilehden” löytämällä saada eteensä linkkilistan artikkeliin linkanneita blogikirjoituksia. Työnnänpä minäkin muovisen lusikkani soppaan.

Palvelusta on oltu monta mieltä. Pääasiassa vastaanotto on kuitenkin ollut positiivinen. Niin minunkin mielestä, mutta voisi olla ihan pirun paljon parempi, jos ei tuota ylimääräistä toimenpidettä – välilehden avaaminen – vaadittaisi, varsinkin kun se on monasti täysin turha. Melko harvassa artikkelissa nimittäin linkkejä blogikirjoituksiin on. Linkkien harvinaisuus saattaa mielestäni johtaa tilanteeseen jossa toiminto jää unholaan koska “ei siellä kuitenkaan mitään ole”.

Mielestäni on vähän kummallista ettei linkkilistaa noudeta jo pyynnön aikana, kun oletan että jotain käskytettävissä olevaa ohjelmistoa palvelimen puolella käytetään. Arvaan, että nykyinen toteutus on lähinnä statistiikan keräämisen takia sellainen kuin se on. Nyt kun lista noudetaan vain pyynnöstä, voidaan Twinglyn puolesta seurata hyvinkin tarkkaan kuinka kiinnostava palvelu on. Sinänsä varmaan ihan arvokastakin tietoa, mutta saman tiedon voisi kerätä toisinkin.

Jos nyt oletetaan että nykyinen välilehtimäinen käyttöliittymä halutaan säilyttää, voitaisiin noutamalla linkkilista jo vastausta lähetettäessä näyttää käyttöliittymässä onko aiheesta blogikirjoituksia vai ei. Esim. sähköpostia käyttäville on tuttu näky saapuneet-kansion perässä suluissa näkyvä numero ilmoittamassa lukemattomista sähköposteista. Tämä olisi mielestäni hyvinkin sovellettavissa tähänkin tapaukseen. Statistiikkaa voitaisiin sitten kerätä siitä kuinka moni välilehden avaa.

Tästä blogattua mockup

Vielä parempi olisi tietysti mikäli linkit olisi heti artikkelin perässä sisällön jatkeena. Lukijat löytäisivät blogit helposti ja blogit saisivat hakukoneilta osansa linkkirakkaudesta. Nykyinen toteutus hyödyttää vain HS.fi:tä, joka saanee jo nykyiselläänkin melko korkeita pisteitä ilman linkityksiäkin. Oma lukunsa lienee tietysti “vilpillisesti” omaan hakukonenäkyvyyteen tällä tavalla nostetta hakevat, mutta se on toinen tarina se.

Summa summarum, ihan jees, mutta kehitettävää on vielä. Jatkakaa.

5 Responses to “Tästä blogattua”

Hyviä parannusehdotuksia! Itse tyydyin vain napisemaan siitä, ettei tuota Tästä blogattu -namiskaa löydä, mutta enpä osannut tietenkään ehdottaa, miten voisi olla paremmin.

Kiitokset kommenteista!

Toivottavasti blogaajat kokevat kuitenkin HS.fi linkeistä olevan nytkin hyötyä siinä, että kirjoitukset saavat uusia ihmislukijoita, vaikka Googlen robotti ei vielä linkkiä näekään.

Olemme myös miettineet tapoja miten voisimme näyttää linkkejä siten, että hakukoneet ne löytävät. Jatkokehitystä aiotaan tehdä.

Yksi pulma on, että blogihaun tuloksien noutaminen Twinglyn JS-widgetillä vie aikansa (kuten “Tästä blogattua”-välilehden avattaessa näkee). Niinpä sitä ei voi laittaa tehtäväksi jokaisen juttusivun lataamisen yhteydessä, kun HS.fi:ssä sivulatauksien määrä lasketaan kuitenkin miljoonissa. Tämä liittyy myös tapaan, miten koko sivu renderöidään (en ole itse niin tekninen kaveri, että osaisin tätä syvemmin selittää).

Mietinnässä on kyllä tähänkin erilaisia ratkaisuja. Hyvää viikonloppua!

Yst.

-Lassi / HS.fi

P.S. Itse bongailen yleensä juttuihin viittaavat blogimerkinnät katsomalla “Blogatuimmat”-välilehden listaa.

**Lassi**: Kyllä, olen samaa mieltä että sivulatauksen yhteydessä blogilinkkien realiaikainen lataaminen Twinglysta olisi typerää, sekä teidän että Twinglyn palvelimien kannalta katsottuna. Lisäksi riski siitä että toinen on toisen ulottumattomissa pidentää pyynnön vastauksen pituutta yhden aikakatkaisun verran.

Blogikirjoituksia (HS.fi:hin linkkaavia) tuskin kuitenkaan julkaistaan niin kovalla frekvenssillä että tiedon niiden olemassaolosta tarvitsisi päivittyä täysin reaaliaikaisesti, vaan riittäisi että tiedot päivittyisivät tietyin aikavälein. Päivitysintervallien välillä tiedot luetaan paikalliselta levyltä. Halpaa ja helppoa, ei tule viiveitä eikä kenenkään kaistaa kuluteta.

Tosin on tietenkin kiinni teidän taustajärjestelmistänne, joista minulla ei ole mitään tietoa, kuinka helppoa se oikeasti on.

Minäkin olen kyllä käyttänyt tuota Blogatuimmat-välilehteä bongatakseni blogattuja artikkeleita. Kokisin vain sen mielekkääksi nähdä helposti (tai helpommin, laiskuutta tai malttamattomuutta ehkä myös?) onko minua kiinnostavaa (niin kiinnostavaa että jaksoin lukea loppuun asti) juttua kommentoitu.

Olet aivan oikeassa, että paras vaihtoehto olisi näyttää blogimerkintöjen määrä suoraan tuossa navipalkissa.

Sellainen Applen Mail.app-tyylinen pieni, punainen numeroikoni Tästä blogattua -tekstin yläkulmassa olisi erityisen tyylikäs ja huomioarvoinen :)

Pidän tämän korkealla prioriteetilla toiminnon jatkokehityksessä ja pyydän selvittämään teknisiä rajoituksia tähän liittyen.

Hyvää viikonloppua!

Hienoa, se olisi kyllä erittäin hyvä lisä.

Hyvää viikonloppua sinullekin.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments