/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Mar 31st 2007

Amatöörivalokuvaajan askarteluprojekti

16:21

Pinhole camera Jossain, olisikohan ollut jonkun delicious-linkeissä, törmäsin ohjeisiin miten rakentaa neulanreikäkamera tulitikkurasiasta. Sen jälkeen se oli menoa.

Kun kaikki muut valmistivat itselleen camera obscuran(Wikipedia: Camera Obscura) viimeistään yläasteella, jäi se minulle silloin vain ajatuksen tasolle. Nyt näin myöhemmällä iällä, kun on innostunut valokuvauksesta uudelleen, tuli aika ryhtyä tuumasta toimeen.

*

Rahallinen investointi ei päätä huimaa. Samalla kun hain pikakehityspuljusta tyhjiä filmirullia filmin keräystä varten, ostin mukaan pakettitarjouksesta kolme rullaa tuhottavaksi. 5 euroa ja risat.

Mustan tussin hain kotimatkalla Tiimarista. 2 euroa.

Kaksi rullaa mustaa sähköteippiä Saiturin Pörssistä. 1 euro.

Tulitikkurasiankin hain, mutta se oli liian kapea. Kuten kuvasta näkyy, sopivan kokoisen rasian löysin nitojan ammuksien ympäriltä. Sellainen löytyi omasta takaa, kuten myös reikää varten tarvittavaa alufoliota ja rei’ittämistä varten kapeakärkinen neula.

*

Hankalin vaihe koko projektissa oli reiän valmistus. Laskimella laskin että toivottu reikäkoko olisi noin 0,2mm. Toki neulankärki varmasti siihen lähelle ainakin osuu, mutta en oikein osannut katsoa tuliko tehty reikä läpi asti, kun en omista suurennuslasia enkä luppia. Kompromissina päädyin tekemään reiän niin että varmasti tiedän että se on läpi asti, vaikka se merkitseekin että reikä on vähän liian suuri ja kuvien laatu kärsii, mikä ei kuitenkaan haittaa, en minä tähän hyvän kuvanlaadun takia ryhtynytkään.

*

Aikaa projektiin tuhraantui arviolta reilun tunnin. Suurin yksittäinen aikasyöppö oli rasian sisuksen mustaksi värjääminen. Mutta nyt on vekotin kasassa, ja ensimmäiset valotukset tehty.

Lisää raporttia pukkaa, kunhan ensimmäiset negat palautuu kehityksestä.

5 Responses to “Amatöörivalokuvaajan askarteluprojekti”

Älä sitten masennu. Jokainen kamera on omanlaisensa, joten pari rullaa menee kokeilessa. Hieno meininki silti! Kuvia odotelessa huomenna pelailemaan?

Pelko pois, en minä masennu. Tämä on vähän sama juttu kuin se joka pojan Chemistry Set, jolla voi tehdä leikisti, ja sitten joskus siirtyä oikean asian pariin. Hauska kokeilu jossa mukana pieni jännityksen momentti.

Ja toki vain pelaamaan.

Onks niitä tuloksia olemassa jo?

No on, mutta ei varsinaisesti kuitenkaan.

Jostain syystä en tullut askarrellessa lainkaan ajatelleeksi sitä että pahvikin vuotaa valoa, joten kaksi tähän asti kuvaamani rullaa ovat jotakuinkin kokonaan valottuneita ja käyttökelvottomia.

Ne pari ruutua josta jotain voi erottaa, “laitoin Flickriin”:http://www.flickr.com/photos/nikcorg/465163887/ jotta saatoin kysyä asiantuntevimmilta neuvoja. (Olkoonkin että esimerkkikuvassa on “skannauskin” [=valokuvattu puhelinkameralla WC:n lamppua vasten] vaikuttanut surkeaan kuvanlaatuun.)

Tarkoitus on kuvata ainakin yksi rulla vielä, nyt kun ne kirkkaimmat päivät ovat jo ohi, ja valotuksen kohdalle saaminen (tai edes ylivalotuksen välttäminen) on hieman helpompaa.

Sen lopputulos sitten sanelee tämän harrastuksen jatkumisen.

[…] 10kk sitten alkanut projekti sai kai tänään jonkinlaisen päätöksen, tai välitilan – jatkoa […]

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments