/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Mar 2nd 2007

Mistä tulivat haavat kämmeniisi?

12:39

Ensin oli Päivän pamaus. Sitten tuli Blogilista.fi. Sitte tuli Blogispotti, Kerro.fi, Herq.fi, Viidakkorumpu.org … Tänään löytyi viittaustilastojen uusien hostien listasta www.hyvaapaivaa.net.

Ilmeisen tuore tapaus jonka tarkoitus ei nopealla silmäilyllä oikein selviä. Toki etusivulla kerrotaan kerrottiin että…

bq.. Sivuston tarkoituksena on

  1. Tarjota bloggaajille mahdollisuutta tulla luetuksi.
  2. Antaa lukijoille väylä mielenkiintoisiin blogeihein, sekä antaa heille mahdollisuus vaikuttaa siihen mistä bloggaajat kirjottavat.

…mutta tuo antaa mielestäni vielä melko epämääräisen kuvan, eikä edes lisätietolinkin takaa paljastuva hyvinkin keskeneräiseltä vaikuttava sivu suo lisää valoa. Muutenkin keskeneräisyys tuntuu olevan voimakas teema läpi sivuston. Esimerkiksi blogien kuvaukset ovat silkkaa blaablaata:

Blaablaa

(Ja vaikka tämä nyt minun tapauksessa ei poikkea merkittävästi totuudesta, ei tämän kaltainen kuvaus tee oikeutta muille linkatuille.)

Mutta lähdetään nyt kuitenkin siitä, että mikä tahansa joka linkkaa minuun kahdesti saman viikon aikana, ei vaan voi olla läpeensä huono.

Toimintamalli vaikuttaa samankaltaiselta kuin maailmalta, ja myöhemmin kotomaastamme, tutuilla yhteisövetoisilla sivustoilla joihin käyttäjät kokoavat linkkejä mielestänsä mielenkiintoiseen (tai muuten vain viidakkorummun arvoiseen) sisältöön, kuten /.(Slashdot) (joka on tämän genren ehdoton raskaansarjanmestari) tai Digg.

Kuten tavan on, tarjolla on myös mahdollisuus arvostella sisältöä, mutta tutun tähtiäänestyksen sijaan on käytössä on kuusi erilaista ikonia, joita kutsutaan holioiksi (holio? Ollapa nyt humoristi. Cornholio!), joiden tarkoitus on ymmärtääkseni symbolisoida lukukokemuksesta jäänyttä fiilistä.

Holiot

Joka tapauksessa näiden holioiden merkitys on minulle vähintäänkin epäselvä. En osaa konkretisoida henkistä tunnelmaani harjan, pingviinin, magneetin, hehkulampun, pommin tai pelastusrenkaan avulla. (Jos nyt totta puhutaan niin pommi on kyllä välillä oikein hyvä.) Arvosteluasteikko on lisäksi Flashilla toteutettu joten hiirellä hoverointi ei auta. Lisäksi ääniä voi antaa määräämättömän määrän. Ei kovinkaan holistinen kokemus.

Ilmeisesti kyse on kuitenkin siitä että viidakkorumpu on vihdoinkin toitottanut blogien arvoa riittävästi, jotta yritykset heräisivät. Blogeillahan on tunnetusti taipumusta nopeasti nousta hyvinkin korkealle hakutuloksissa, koska Google pisteyttää mm. linkitysten mukaan ja bloggaajat sisäpiiriläisyyteen taipuvaisina tietysti ristiinlinkkaavat toisiaan minkä ehtivät. Tästä on siis helppoa vetää johtopäätös, että linkkaamalla itse moneen hakutuloksissa korkealla olevaan sivustoon, saa itselleen näkyvyyttä siinä samalla.

Lisäksi kun sivuston luonne on yhteisöpainotteinen, eli itse ei tuoteta sisältöä vaan jätetään se paine aktiivisille käyttäjille, koko homma sujuu kuin itsestään. Tuosta noin vaan. Sormea nostamatta. Ilman ruosteisen naulan työtä. Kuin Manulle illallinen.

Ei vain tainnut ketään kertoa tekijöille että toteutuksen teknisellä toteutuksella on myös merkitystä. Nopeakin vilkaisu saa pudistamaan päätään, syvällisempi jo sovittamaan sitä kuuluisaa köyttä. Eikä tarjolla ole edes feediä.

Hyvää Päivää vaan sinnekin.

Lisäys: Turhaan koin itseni imarrelluksi minuun kohdistuneiden linkkien määrästä. Sivusto nimittäin lukee ilmoitettujen blogien RSS-virtoja ja julkaisee kaiken kirjoitetun sisällön. Oh the possibilities for abuse…

Lisäys2: Syvällisemmän tarkastelun perusteella vaikuttaa vahvasti siltä että tekijöille on nyt käynyt pikku fiba, kun eivät tulleet ajatelleeksi että blogisoftat näitä viittaustilastoja keräävät. Taisi tulla julkiseksi inan verran liian aikaisessa vaiheessa.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments