/dev/nikc/blog

Kuolleiden purjehduskenkien seura

Jul 31st 2006

Penkomisen ja löytämisen ilosta

12:10

Viime aikoina olen käyttänyt melko paljon aikaa erinäisissä DVD-tallenteita myyvissä verkkokaupoissa. Sieltä ostaminen on mukavaa; elokuvia voi hakea monilla tapaa, mm. genren, nimen, tai näyttelijöiden perusteella. Hintavertailukin on helppoa ja ostokset tuodaan kotiin saakka.

Mutta kaikessa tuossa helppoudessa kenties piilee jotain vikaakin. Myönnän toki, että jos haen jotain tiettyä tuotetta, eli tiedän mitä olen ostamassa, haluan löytää etsimäni nopeasti ja helposti. Mutta jos, kuten nyt, olen lähinnä selaillut tarjontaa ja tehnyt joitain heräteostoksia, ei asia välttämättä ole niin.

Jotain siinä ajatuksessa kiehtoo, että liikkeen ohi kävellessä meneekin hetken mielijohteesta sisään, pysähtyy penkomaan sitä koria jossa on se “Tästä kaikki 5,95e”-lappu, ja löytää jotain minkä haluaakin ostaa. Tai kävellessä viihdeosaston hyllyjen ohi matkalla ruokaosastolle ja huomaa sen kauan odottamansa elokuvan olevan jo kaupan.

Onhan toki verkkokaupoissakin ne omat alelaarinsa, ja verkkokauppja voi selailla satunnaisesti, mutta ne ovat kuitenkin loppujen lopuksi vain linkkejä joita klikkaillaan, uusia verkkosivuja joita lataillaan. Täysin kasvotonta toimintaa, mikä ei suo vastaavanlaista löytämisen riemua.

Ehkä tähän voitaisiin saada jonkinlainen välimuoto soveltamalla reaalimaailmaa mukailevaa työpöytää. Sen vain pitäisi sitten olla reaaliaikainen monen käyttäjän sovellus, joka myös sisältäisi toiminnon jolla toisen otteesta voisi kiskaista haluamansa.

Toinen minua häiritsevä asia on se, että helposti tulee sitten postikulujen säästämisen varjolla puoliväkisin ostettua kerralla enemmän. Liikkeestä ostettaessa tällaista ongelmaa ei ole, eikä siinä luonnollisestikaan ole sitä postin tuomaa viivettäkään, vaan ostokset saa heti mukaansa kotiin.

Molemmissa ostostavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Verkkokaupankäynti on vaivatonta, eikä se katso kelloa, eikä myöskään altista suurille töniville ihmismassoille. Liikkeessä kaupankäynti voi tuoda löytämisen riemua, altistaa töniville ihmismassoille ja sallii tuotteiden hiplaamisen.

Kaikkea sitä lounaspizzaa odotellessa ehtiikin funtsia.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meta

Pages

Search blog

Latest comments